utorok 19. apríla 2011

Ako sa rodí úcta

Pekný príklad rešpektujúceho prístupu predviedla Alica, moja nová kolegyňa. Pár minút pred službou prišla do klubu. Decká už posedávali pred vchodom a hneď, ako ju zbadali, dožadovali sa, aby otvorila a pustila ich dnu. Alica pokojne odpovedala, že ich dovnútra nepustí, ale ani za sebou nezamkne. Dodala niečo ako: "Tých päť minút ešte vydržte a sami si potom môžete otvoriť."

Rešpekt, úcta, alebo vážnosť je dôležitá ľudská potreba. Často o ňom počujem hovoriť ľudí v pomocných profesiách aj decká na ulici. Rešpekt tvorí aj ochota ľudí na druhej strane našu úctivosť prijímať. Predpokladá teda rovnocenný, partnerský vzťah.

Alica zobrala požiadavku detí vážne a s úctou na ňu reagovala. Nepodľahla manipulácii, nereagovala direktívne a z deciek urobila partnerov.

Vydržali! Možno aj sedem minút. A keď dvere otvárali, ešte som ich počul pýtať sa, či teraz už vojsť môžu. :)




piatok 8. apríla 2011

Sila (ne)obyčajnosti

Deti a mladí, ale aj mnohí dospeláci, ako aj ja, sú otrávení bežnými inštrukciami. Prehliadavajú a nepripúšťajú si ich význam. Účinnejšie sa mi zdá do pravidla vniesť zápletku, alebo ho použiť ako vtip. Podobne, ako to urobil obchodník na obrázku.




piatok 1. apríla 2011

Vedia ryby lietať?

Vedia! Spolu s deckami pripravujeme súťaž bajkerov (jazdcov na bicykloch) v skateparku. Organizačný tím tvoria štyria chalani a jedno dievča, ale pomáhajú aj ďalší. Veľkí aj malí. Od januára sedíme na pracovných stretnutiach každý týždeň. Plánujeme, rozdeľujeme úlohy, tešíme sa z úspechov, zdieľame problémy, prehodnocujeme, veľa hovoríme a niekedy, sa aj počúvame :) . Náš zámer je Concrete Jungle Jam vyskladať tak, aby sa páčil.


 


Sledovať pokroky deciek (webová stránka, dobre napísaný projekt, komunikácia s partnermi...) je príjemné. Podávajú výkony, nad ktorými často prekvapený točím hlavou a samozrejme, teším sa z ich šikovnosti.

Vytvorte im priestor, usmernite ich, dovoľte im konať a možno tiež budete milo prekvapení. Ani ja som neveril, že ryby vedia lietať: